Atpakaļ
Uztura padomi, kā justies labāk pavasarī
19.04.2017.
Pavasaris izraisa dažādas izmaiņas organismā, ietekmējot noskaņojumu, vielmaiņu,veselību un nereti veicinot pastiprinātu nogurumu. Ieskaties LIDO uztura speciālistes Alises Kindzules padomos, kādus produktus vērts iekļaut uzturā, lai iegūtu enerģijas devu cīņai pret pavasara nogurumu.
- Pākšaugi – šķiedrvielu un proteīnu avots spēkam, enerģijai un labsajūtai.
- Garšvielas (sevišķi - kanēlis, čili pipari) – piedod garšas nianses maltītei un pašsajūtai. Garšvielas un garšaugi bagātinās ēdienkarti ar antioksidantiem un pastiprinās vielmaiņu, veicinās gremošanu, uzlabos noskaņojumu.
- Zaļā ingvera tēja – antioksidantu avots, veicina imunitāti, možumu, tonusu un enerģiju visai dienai.
- Diedzēti graudi – vērtīga kombinācija ar salātiem, zupām, putrām. Dienā ieteicams uzņemt 50 – 100 g diedzējumu.
- Rieksti, sēklas – īpaši pozitīva ietekme nervu un muskuļu veselībai. Dienas deva - saujiņa.
- Avokado – palielina enerģiju, uzlabo gremošanu, veicina veselīgu ādas un matu veselību.
- Ananass – veicina gremošanu, paaugstina vielmaiņu, samazina sāpes un iekaisumu, palīdz atjaunoties pēc traumām un lielas slodzes.
- Auzu pārslas – stimulē spēku un enerģiju visai dienai, paaugstina imunitāti un emocionālo pašsajūtu.
- Bezpiedevu jogurts – ieteicams krējuma vietā salātos vai mērcēs, desertos, paštaisītos jogurtos. Stiprina imunitāti, veicina vielmaiņu un pozitīvas emocijas.
- Zivis – ieteicamas vismaz 2 – 3 reizes nedēļā. Veicina sirds veselību, smadzeņu darbību, uzlabo noskaņojumu, izskatu un pašsajūtu.
- Olas – kvalitatīvs olbaltumvielu avots ar augstu uzturvērtību, kas stiprina veselību, mazina izsalkuma sajūtu, palēnina novecošanās procesus, aktivizē vielmaiņu.
- Tumšā šokolāde – satur flavonoīdus, kas mazina iekaisumu, stiprina sirdi, uzlabo smadzeņu darbību un noskaņojumu. Deva – 30 g dienā.