Gudrās izvēles sāls aizvietošanai
Vai zināji, ka cilvēkiem dienā nepieciešams uzņemt mazāk nekā 5 gramus sāls, kas ir tikpat, cik viena tējkarote? Mūsu uztura speciāliste Alise Kindzule iesaka lieliskas idejas, kā vari uzlabot savu veselību, aizvietojot sāli ar dažādām garšvielām no plašās garšu pasaules.
Esi radošs un ekperimentē!
Garšvielas |
Ēdieni |
Krustnagliņas |
Malta gaļa, sautējumi, tomāti, persiki, ābolu sula, dzērveņu mērce, liesa gaļa, mērces gaļas ēdieniem |
Mandeļu ekstrakts |
Pudiņi, augļi |
Ķimenes |
Liesa gaļa, sautējumi, zupas, salāti, maize, kabači, sparģeļi, nūdeles, rīsi, pupas, jērs. Kombinācijā ar oregano un čili – meksikāņu garša. Kombinācija ar koreandru, kardamonu, kurkumu – Indijas garša |
Maurloki |
Salāti, mērces, zupas, liesas gaļas ēdieni, dārzeņi |
Ābolu etiķis |
Salāti, dārzeņi, mērces |
Kanēlis |
Augļi, maize, pīrāgi, plātsmaizes, cāļa gaļa, jēra gaļa, pupas. Pastiprina mērču, sautējumu un ievārījumu garšu |
Karijs |
Liesa gaļa (īpaši jērs), teļa gaļa, vistas gaļa, zivs, tomāti, tomātu zupa, majonēze |
Dilles |
Zupas, mērces zivs ēdieniem, tomāti, kabači, burkāni, ziedkāposti, zaļās pupiņas, gurķi, kartupeļi, salāti, makaroni, jērs, omlete, siers, jūras veltes |
Ķiploks |
Liesa gaļa, zivis, zupas, salāti, dārzeņi, tomāti, kartupeļi |
Ingvers |
Cāļa gaļa, augļi, rīsi, salātu mērce. Izmantot gaļas garšas bagātināšanai pirms cepšanas vai grilēšanas. Var rīvēt eļļā ceptos ēdienos |
Citrona sula |
Liesa gaļa, zivis, vistas gaļa, salāti, dārzeņi |
Sausās sinepes |
Liesi maltas gaļas ēdieni, gaļas ēdieni, vista, zivis, salāti, brokoļi, sparģeļi, kāposti, majonēze, mērces. Vērtīga kombinācija ar medu |
Muskatrieksts |
Silta maize, augļi, pīrāgi, limonāde, kartupeļi, burkāni, ķirbji, vista, zivis, truša gaļa, jērs, pudiņi, grauzdiņi, teļa gaļa. Kombinācijā ar pipariem – baltās un siera mērces, kartupeļu, kabaču un ziedkāpostu zupās. Laba kombinācija ceptos ēdienos ar kanēli un krustnagliņām |
Sīpolu pulveris |
Liesa gaļa, sautējumi, dārzeņi, salāti, zupas |
Paprika |
Liesa gaļa, zivis, salāti, mērces, dārzeņi, pupas, kultas olas, cepti saldie kartupeļi. Kombinācijā ar ķiploku – Spāņu garša. Laba kombinācija ar koriandru, dillēm un kanēli |
Pētersīļi |
Liesa gaļa, zivis, zupas, salāti, mērces, dārzeņi, mīkstie sieri, kartupeļu ēdieni, omleti, marinādes |
Piparmētru ekstrakts, |
Pudiņi, augļi, saldi un pikanti ēdieni. Salāti, pasta, kuskuss, burkāni, pupas |
Čili pipari |
Salāti, dārzeņi, sautēti/tvaicēti, sacepumi, dārzeņu ēdieni, jūras veltes, dārzeņu zupas, siera mērces. Kombinējot ar ķimenēm, kurkumu un koriandru, iegūst Indiešu ēdienu garšu |
Rozmarīns |
Vista, teļa gaļa, malta gaļa, liellopa gaļa, cūkas gaļa, mērces, pildījumi, kartupeļi, pupas, zirņi, pica, tomātu mērce, olu ēdieni |
Salvija |
Liesa gaļa, sautējumi, biskvīti, tomāti, pupas, zivis, sīpoli, liesa cūkas gaļa, makaronu ēdieni |
Pupumētra |
Salāti, liesa cūkas gaļa, liesa malta gaļa, zupas, pupas, tomāti, ķirbji, zirņi |
Timiāns |
Liesa gaļa (īpaši cūkas un teļa gaļa), mērces, zupas, sīpoli, pupas, tomāti, salāti, cepti dārzeņi. Laba kombinācija ar rozmarīnu, oregano, pētersīļiem, salviju, kajēnas pipariem |
Kurkuma |
Liesa gaļa (vista), zivis, zupas, omletes, mērces, rīsi. Kombinācijā ar ingveru – gaļas un dārzeņu ēdienos |
Baziliks |
Pesto, marinādes, mērces, maize, zupas, salāti, tomātu pastas ēdieni, pica, bolonēzes mērce |
Kardamons |
Āzijas ēdieni, karija pastas, saldās maizes. Labi darbojas kombinācijā ar krustnagliņām un kanēli |
Koriandrs |
Salāti, zupas, salsas, karija un zivju, vistas ēdienos, kā arī eļļā ceptos ēdienos kombinācijā ar citronu un čili |
Oregano |
Vistas gaļa, jūras veltes, olu ēdieni, maize, sacepumi, salāti |
Estragons |
Vistas gaļa, zivis, olu ēdieni, liellops, dārzeņu zupas, salātu mērces |
Kajēnas pipari |
Makaronu, dārzeņu ēdieni, gaļas bumbiņas, kā arī augļu salāti |